Amit a húshőmérőről tudni érdemes

Amit a húshőmérőről tudni érdemes

A grillezéshez, meg úgy általában az ételkészítéshez számtalan jobbnál jobb eszköz áll a rendelkezésünkre, melyekkel megkönnyíthető a sütési vagy a főzési folyamat. A húshőmérő is egy ilyen segédeszköz, ami azt teszi egyszerűbbé, hogy az éppen sülő húsról eldönthessük, hogy vajon elkészült-e vagy sem. Bár a legtöbb húshőmérő használata egyszerű, mégis van néhány szabály és jó tanács, ami ezzel a hasznos kis készülékkel kapcsolatos.

Mire való a húshőmérő, és milyen típusai vannak?

 

A húshőmérő egy olyan grillezéshez is használható eszköz, amit a neve is sejtetni enged, vagyis méri a hús hőmérsékletét. Ehhez a hőmérő fém rúd részét a hús legvastagabb részébe kell szúrni, majd a mutató segítségével leolvasni a pontos értéket.

 

Alapvetően három különböző típusú húshőmérőt különböztetünk meg, vagyis a hagyományos (univerzális), az időzítős-digitális és a sütőálló hőmérőt.

 

A hagyományos hőmérő a legegyszerűbb kivitel, ez általában egy nagyobb mérőfelületből és egy fém tűből áll. A fém tűt a húsba döfve hamar leolvasható a hús hőmérséklete. Ezenfelül rendszerint a mérőfelületen a hőfokok mellett az is fel van tüntetve, hogy milyen húsnak mi a megfelelő hőmérséklete.

 

A digitális hőmérők némelyikében van időzítő funkció, aminek az a szerepe, hogy amikor a hús belső hőmérséklete eléri az előre beállított hőfokot, csipogással jelez. Ezeknek a húshőmérőknek meglehetősen hosszú a mérőszáruk, így nem okozhat gondot a sütés ideje alatt végig a húsban tartani.

 

A sütőálló hőmérő a nevéhez híven ellenáll a sütő forró hőjének, vagyis ennek akkor lehet hasznát venni, ha nem szeretnéd nyitogatni a sütő ajtaját, de arról jó lenne folyamatos információt kapni, hogy éppen hány fokos a hús. Ehhez nem kell mást tenni, mint a sütőálló húshőmérőt a még nyers húsba dugni, majd a sütés alatt néha rápillantani a kijelzőjére anélkül, hogy kinyitnád a sütőajtót.

 

Mire nem való a húshőmérő?

 

A magyar ember találékony, ha bizonyos eszközök felhasználhatósága kerül szóba, gondolj csak a fúrógépből eszkábált habverőre vagy a szűrőből kialakított diszkófényre. És bár a húshőmérőt általában nem alakítják át semmi mássá, de hallottunk már olyat, hogy a hőmérő tulajdonságát nem a hús hőjének mérésére használták fel.

 

Mivel a húshőmérők híresen pontosak, ezért merülhetett fel többekben, hogy nem kizárólag a hús hőmérsékletének mérésére alkalmasak, hanem a levegő hőmérsékletét a beltéri vagy kültéri hőmérőkhöz vagy a test hőmérsékletét a lázmérőkhöz hasonlóan mérni lehet vele.

 

Ami talán picit érthetőbb, hogy akadnak olyan kezdő szakácsok is, akik szerint a hús mellett az egyéb ételek, mint például a cukor hőmérsékletének mérésére szintén megfelel a húshőmérő. Azonban ez nem igaz, hiszen a cukorhőmérő különbözik a húsokhoz való változattól, vagyis a húshőmérő kizárólag a húsok maghőmérsékletének meghatározására alkalmas.

 

Mennyire tartós eszköz a húshőmérő?

 

A húshőmérők függetlenül attól, hogy hagyományos vagy digitális típusúak, nagyon érzékeny szerkezetek. Ezért lehetőleg óvni kell a nedvességtől, ami egyúttal azt is jelenti, hogy mosogatógépben nem moshatóak, és kézi mosogatás során szintén kerülni kell a bő, mosószeres vízben való lötykölgetést. A legideálisabb tisztítási módszer az, ha langyos vízzel átitatott puha ronggyal vagy papírtörlővel áttörlöd a hőmérőt, majd utána rögtön szárazra törölgeted, ezáltal pedig hosszabb élettartamra számíthatsz.

 

Amennyiben húshőmérőre van szükséged, vagy kérdéseid lennének vele kapcsolatban, keress minket elérhetőségeinken!

Keresés