Grillezőeszközök a grillezés szolgálatában

Grillezőeszközök a grillezés szolgálatában

A grillezés méltán népszerű tevékenység, hiszen a folyamat során igazán ízletes fogások készülhetnek a grillsütőn. Azonban nem maga a grillsütő az egyetlen olyan eszköz, ami fontos a sütögetés során, hanem rengeteg kiegészítővel lehet még ízletesebbé tenni a fogásokat, illetve a szakács dolgát szintén megkönnyíthetik a különféle grillezőeszközök.

Grillező kőlap

 

A grillezéshez a kőlapot különösen akkor ajánlott bevetni, ha pizzasütés van tervben. Ugyanis a kőlapon készített pizza íze és állaga megszólalásig hasonlít a kemencében készült pizzáéhoz. Persze a grillen készült változatnál javasolt több, kisebb pizza elkészítése viszonylag kevés feltéttel, mint egyetlen jól megpakolt tésztáé, mivel a nagy és vastag tészta a bőséges feltét alatt nem tud rendesen megsülni.

 

Ugyanakkor a grillező kőlap nem kizárólag a pizzák alá való, hanem az olyan ételek, melyek apróbbak vagy törékenyek, szintén gond nélkül elkészíthetőek rajta.

 

Öntöttvas sütőlap

 

Faszenes grillezőkhöz ajánlott beszerezni egy öntöttvas sütőlapot, ami kiváló kenyérfélék, szeletelt vagy apróbb húsok, halak és zöldségek elkészítéséhez egyaránt. Az ideális grillező sütőlap nem fedi le a teljes sütőfelületet, ezáltal a rajta lévő étel nem csak alulról kapja a meleget, hanem oldalról és felülről is éri a hő. Ennek köszönhetően egyrészt egyenletesebben sül az étel, másrészt a füstös íz is teljesebben átjárhatja az éppen készülő fogást.

 

Grillező falap

 

A gázos grillsütőket gyakran éri az a vád – egyébként jogosan -, hogy rajtuk nem kapja meg az étel azt a jellegzetes füstös ízt. Azonban fűszerezésen kívül is van erre megoldás, hiszen a cédrus grillező falapon sült étel BBQ ízzel lesz gazdagabb. A falap használata egyszerű, ugyanúgy kell használni, mint egy sütőlapot, vagyis egyszerűen elég ráhelyezni az ételt, és azt a falappal együtt a grillsütő rácsára helyezni.

 

 

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a tisztítása maximum tiszta vízzel történjen, mosószereket nem ajánlott használni, mivel a fa magába szívhatja a mosószert, ezáltal pedig a következő sütögetésnél a várt BBQ ízvilág helyett igazán pikáns, mosószeres ízekre lehet számítani.

 

Grillező kesztyű

 

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség grillezőkesztyűre, hiszen a konyhában a több rétegbe hajtogatott konyharuha az évek során jól bevált. Beválhatna a konyharuha a grillezésnél is, azonban a nyílt láng vagy akár az izzó parázs felett gyúlékony textilt használni balesetveszélyes ötlet, ráadásul a grill forróságának nem biztos, hogy jól ellenáll a konyharuha.

 

Éppen ezért fejlesztették ki a grillezőkesztyűket, melyek segítségével biztonságosan megfogható és megtartható a forró sütőlap. Egy modern grillezőkesztyű olyan szilikonból készül, mely 260 fokig ellenáll a hőnek, nem gyúlékony, ráadásul a felülete bordázott, vagyis biztosan nem fog kicsúszni a kezünkből a forró sütőlap.

 

Grillcsipesz

 

Bár az eddig felsorolt grilleszközök kivétel nélkül nagyon hasznosak, azonban a végére hagytuk a legfontosabbat, a grillcsipeszt. Ez jellemzően rozsdamentes acélból készül, és kellően hosszú ahhoz, hogy segítségével az étel biztonságos távolságból megfogható legyen. Vásárlásnál érdemes olyan fogócsipeszt választani, mely egyik vége lapos, ami lapátként funkcionálhat, míg a másik vége recés, amivel stabilan lehet megfogni és megtartani az ételt.

 

Ha te is jó minőségű grilleszközök beszerzését fontolgatod, esetleg kérdéseid lennének, keress minket elérhetőségeinken!

Keresés